In onze aankomende Kunst- & Antiekveiling zal er een collectie van maar liefst negen geschilderde werken van Herman Gordijn onder de hamer gaan. Een primeur in de veilingwereld: nog nooit eerder kwam er in een keer zo’n groot aantal schilderijen van deze kunstenaar op de markt. Speciaal voor deze gelegenheid organiseren wij een preview expositie op vrijdag 18 oktober.
Herman Gordijn staat bekend als een van de grote vertegenwoordigers van het naoorlogse (neo) realisme en behoort tot de belangrijkste Nederlandse schilders van de afgelopen zestig jaar. Tentoonstellingen van zijn werk werden georganiseerd in diverse musea van het Stedelijk Museum Amsterdam tot de Fundatie in Zwolle. In 2017 organiseerde Museum More in Gorssel nog een grootschalige expositie, een onverwacht eerbetoon aan de schilder die vlak voor de tentoonstelling op 85-jarige leeftijd overleed.
Van 1969 tot 1987 doceerde Gordijn aan de Gerrit Rietveld academie, hiervoor werkte hij als decor- en kostuumontwerper voor Nederlandse toneelgezelschappen en werkte hij in opdracht van interieurontwerper Benno Premsela voor de Bijenkorf. Hiernaast verwierf hij faam als portrettist; een van Gordijn’s beroemdste portretten is dat van Koningin Beatrix, vervaardigd in 1982 en huidig in de Raad van State te Den Haag. Zijn vrije werk wordt gekenmerkt door een fascinatie met eigenzinnige en wellicht groteske figuren, door de jaren heen veelvuldig geïnterpreteerd van tragiek tot satire, van liefdevolle spot tot walging, van illusionisme tot voyeurisme. Vooral aan het begin van zijn oeuvre gevuld met confronterende figuren en rimpelige lijven, stuitte hij regelmatig op onbegrip en kritiek. Gordijn zelf had niet per se diepere intenties, “een schilderij moet open zijn en niet dicht getimmerd worden met de bedoelingen van de kunstenaar”.
Onder de te veilen werken bevinden zich bekende vroege werken zoals Span, Ostia, Stippentram en het monumentale portret van de hoogzwangere Agnes Kossmann, een goede vriendin van de kunstenaar. Drie werken zijn tot nu toe onbekend gebleven voor het grote publiek, waaronder een compositie met katten die hij schilderde voor de etalage van de Bijenkorf in Amsterdam. Een ander unicum is een kruidenkast beschilderd met een voorstelling van twee staande figuren in een deurpost, afkomstig uit de keuken van Herman Gordijn zelf.
Bekijk alle werken in onze online catalogus
Expositie: vrijdag 18 oktober, 10.00 tot 17.00. Gratis toegang.
Met om 16.00 een lezing door Rob Smolders, co-auteur van de tentoonstellingscatalogus Herman Gordijn Het niet-perfecte is perfect (Museum MORE, Gorssel, 2017).
Hiervoor is een beperkt aantal plaatsen, graag vooraf aanmelden via info@vendurotterdam.nl