Afgelopen juni overleed Marjan Unger-de Boer (1946-2018), één van de grootste designprofessionals die Nederland heeft gekend. Ze zou in haar werkzame leven bij vele publicaties betrokken zijn, zoals in de jaren ’80 als hoofdredacteur van ‘Bijvoorbeeld’, een tijdschrift over toegepaste kunst en vormgeving. Ze stond begin jaren ’90 aan het roer van Dutch Form, een stichting voor Vormgeving die maar kort bestond en vervolgens was ze bij het Sandberg Instituut van 1995-2006 oprichter en afdelingshoofd Vrije Vormgeving. De reacties die haar heengaan heeft losgemaakt tekenen de grote waardering voor haar werk als promotor van het vakgebied èn haar innemendheid als mens.
Nog geen vijf maanden later overleed ook haar man Gerard Unger (1942-2018), de man van de letter en het getypografeerde woord. Met zijn passie voor het meest elementaire deeltje van de gedrukte communicatie, bereikte Gerard meermalen het internationale publiek. Zijn lettertypes kwamen dagelijks onder ogen van lezers van de Volkskrant tot USA Today, van wegbewijzering van Nederlandse autowegen tot die voor toeristen in Rome. Hij ontwikkelde zijn talent op de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, waar hij zijn toekomstige vrouw en levenslange partner Marjan ontmoette.
Marjan en Gerard deelden hun kennis en liefde voor hun vakgebied graag met anderen. Ze doceerden en waren invloedrijk met publicaties. Het Nederlandse sieraad in de 20ste eeuw (2004) is niet meer weg te denken uit de Nederlandse kunstgeschiedenis en Terwijl je leest (1997) werd in maar liefst zeven talen uitgegeven. Samen vormden ze ook het eerste echtpaar met een erelidmaatschap van de BNO (Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers).
Bijzonder ruimhartig is het dat het paar in de afgelopen jaren in etappes een schenking deed van hun juwelencollectie aan het Rijksmuseum Amsterdam en hun door Mart van Schijndel (1943-1999) verbouwde woonhuis in Bussum naliet aan de Vereniging Hendrick de Keyser. Deze woning is een zeldzaam voorbeeld van postmoderne architectuur met als inspiratiebronnen de gebouwen van de 16de eeuwse architect Andrea Palladio alsmede de kuit van de opdrachtgeefster; van Marjan Unger hoogstpersoonlijk. Een huis vol intrigerende objecten die ze samen in al die jaren hebben verzameld. Vendu Rotterdam is vereerd dat het in deze veiling zorg mag dragen voor de nieuwe bestemming van de collectie Unger.
1 Reacties
Tejo Remy
3 juli 2019Ik zag dat het venduhuis de ladenkast you cannot lay down your memory ontwerp tejo remy
Heeft geveild en verkocht aan het rijks museum
Nu ben ik benieuwd hoe dit nu gaat met het volgrecht zou u kunnen laten weten wat de procedure is .
Met vriendelijke groet tejo remy